søndag 20. februar 2011

Mat – ”du blir hva du spiser”

Vi har alle hørt hvor viktig det er å leve sunt og spise rikitg, men hvorfor er det virkelig så viktig som folk skal ha det til? Ifølge en britisk undersøkelse av Mental Health Foundation (MHF) kan riktig kost bedre den mentale helsen.
Mat er noe vi får i oss hver dag. Hver gang vi spiser noe, må maten gjennom en lang prosess før den til slutt ender opp som avfall. Vi må spise for å overleve, men det er for få som bryr seg om hva de putter i kroppen.

Vanlig mat som vi kjøper på daglivarer, kalles for konvensjonell mat. Maten vår gjennomgår en lang prosess hvor den sprøytes og tilsettes e-stoffer (og i noen land blir maten genmodifisert og strålt). Faren er at vi ikke har nok kunnskap om disse stoffene. Det er som om denne generasjonen blir testet ut for e-stoffer, for å se hvilken effekt det har på kroppen og psyken. Det er ikke greit å vite hva denne maten gjør med oss, når man tenker på hvor ømfintlige enkelt personer er for stoffer, og hvordan stoffer påvirker hjernen.

kilder:

http://www.dobbeltdiagnose.no/index.php/dobbeltdiagnose/nyheter/alle_nyheter_etter_dato/-_riktig_mat_kan_kurere_psykiske_lidelser

Rusmidler – hvilke negative virkninger fører disse stoffene til?

Alkohol:
Hvis vi ser på en statestikk over drikkekulturen i Norge og ser på hvor mange som drikker og hvor hardt de drikker, er det ikke rart at statestikken for antall deprimerte øker. Det er bevist at alkohol fører til depresjon. Når en drikker senkes serotonin nivået og norepinephrine nivåene i hjernen. Disse stoffene er ”lykkestoffer” som gjør at man til vanlig føler seg frisk og normal. Disse stoffene finnes i anti-depresive medisiner og er lagt for at kroppen skal bygge opp disse stoffene igjen. Hvis en drikker regelmessig kan disse stoffene forsvinne helt og det tar ling tid for å kroppen å bygge opp stoffene til slik de var.

Røyk:

Det er som oftes slik at de som røyker har psykiske problemer. De røyker flest sigaretter og de som har størst problemer med å slutte. Forskere fra Bergen og London røper at tobakksfirma står bak skylden. Damer og unge mennesker sliter mer av angst og depresjon, og de mener dette har en sammenheng med tobakksfirma sin reklame.
http://www.psykiskelidelser.no/artikkelhasj.htm

Narkotika:

Narkotika har faktisk blitt brukt i eksprimenter for å helbrede mennesker med alvorlige traumer. I dette tilfellet – post traumatisk stresslidelse. Denne stresslidelsen kommer som en naturlig reaksjon etter en traumatisk hendelse. Eksempler: Krig, Naturkatastrofer, Tortur, Voldtekt, Alvorlige ulykker etc.
På 50- og 60 tallet ble det utført eksperimenter av LSD på krigsbarn og andre svake grupper av det norske militære og norske institusjoner.

kilder:

http://www.helsedirektoratet.no/psykiskhelse/fakta_om_psykisk_helse/rus_og_psykisk_helse/rusens_virkning_p__den_psykiske_helsen_80333

Vitaminer og mineraler – erstatning for antidepressive?

Psykisk sykdom kan både forhindres og faktisk kureres ved å spise riktig, fastslår MHO. De har laget nettsider med anbefalinger og forslag til matvarer en bør spise og hvilke vitaminer og mineraler en må ha i kostholdet.
Psykiatriske sykehus har en fæl historie med mislykkede eksperimenter på pasienter. I dag øker heldigvis tallet på nye alternative psykiatriske sykehus hvor det brukes vitaminer og mineraler som erstatning for antidepressive. Slike ”eksperimenter” fører til færre negative resultater enn ved pillebruk. Overdreven pillebruk kan i visse tilfeller forverre den psykiske tilstanden.

Ordfører i Hamar, Einar Busterud, fortalte til nrk hvorfor vi bør se kritisk på pillebruken i psykiatriske sykehus rundt om i landet. Han forteller i et klipp til nrk om hvordan hans bror psyke forverret seg med en overdrevet pillebruk på Sanderud Psykiatrisk. Einar fant broren sin død rett etter han hadde skrevet seg ut. Det er et for ukritsk syn på medikamentene som gis til pasienter.

kilder:

http://www.mentalhealth.org.uk/help-information/mental-health-a-z/D/diet/

http://www.nrk.no/lyd/busterud_kritisk_til_pillebruk_i_psykiatrien/7F36F83314EBC91B/emne/pillebruk/

Fysisk aktivitet – Hvorfor trene?

For få trener og for mange sliter med depresjon. Det er flere grunner til at så mange mennesker blir deprimerte. Mest vanlig kommer depresjon av arvelige forhold, sosiale forhold eller traumer. Dette er ingen fasist, siden depresjon kan komme av mye forskjellig, men trening kan faktisk fjerne depresjon.
Har en et hektisk liv, og slurver med søvnen, er det lettere å bli deprimert. En time for lite eller for mye kan være nok til å ødelegge den søvnen en trenger. Som sagt, frigjørs endorfiner og dopamin i hjernen når en trener. Disse stoffene gjør oss lykkeligere. Trening utløser veksthormoner som er lykkefremkallende. Disse veksthormonene øker tilførsel av blod og oksygen til hjernen som igjen gjør at endorfinene produseres og vi blir lykkeligere.
Sløvhet er noe som følger med depresjon. Når en kommer seg ut i dagslyset eller solen, påvirker dette humøret. Trening krever også planlegging, slik at det legges en struktur og mening for dagen.

Kilder:

http://www.helsedirektoratet.no/fysiskaktivitet/trening_mosjon/psykisk_helse/fysisk_aktivitet_og_psykisk_helse_6546

http://www.lommelegen.no/322718/depresjon

tirsdag 15. februar 2011

Endorfiner og Dopamin - hva gjør det med sinnet vårt?

Hvordan kan egentlig fysisk aktivitet bedre psykisk helse? Mange mennesker opplever å få psykiske problemer i løpet av livet. Vanlige former for dette er: depresjon, angst og misbruk av narkotika. Noe av det viktigste med fysisk aktivitet er at det påvirker humøret vårt slik at vi den psykiske tilstanden blir bedret eller forsvinner.

Når vi trener påvirkes ”gladstoffene” i blodet. Gladstoffene er endorfiner og dopamin. Trening utløser veksthormoner som er lykkefremkallende. Disse veksthormone øker tilførsel av blod og oksygen til hjernen som igjen gjør at endorfinene produseres og vi blir lykkeligere.

ENDORFINER er biokjemiske signalstoffer som påvirker viljen vår til å sove, spise og drikke. Når en skader seg eller forelsker seg blir dette stoffet skilt ut i kroppen, men viktigst av alt, så blir dette stoffet skilt ut når vi trener. Endorfiner blir kalt ”kroppens eget morfin”. Dette sier litt om hvor sterk påvirkning dette stoffet har på kroppen fordi det er sterkere enn morfin. Endorfiner er med på å bedre sinnstemningen og gjør at vi har lyst å trene mer.

DOPAMIN produseres av et stoff i hjernen, phenyletthylamin. Dopamin hjelper på humøret vårt, siden det øker blodtrykket og blodsukkernivået vårt som gjør oss våkne og mer på vakt.

Kilder:

http://www.sykkelnytt.no/Trening+gj%F8r+deg+glad/cid/a10474_20956/

http://www.trim.no/forum/index.php?topic=45511.0

http://www.klikk.no/helse/dinkropp/trim/article333097.ece

mandag 7. februar 2011

Dette er et prosjekt i psykologi klassen på st. svithun vgs. Klassen måtte velge et av kompetansemålene i faget og lage en problemstilling til bloggen:

Kompetansemål:
Forklare hvordan fysisk og psykisk helse påvirker hverandre

Problemstilling:
Hvilken rolle spiller trening og kost på psyken vår?


Denne bloggen skal gjøre rede for hva fysisk aktivitet, riktig kosthold og stoffer (vitaminer og mineraler) gjør med den psykiske helsen.

Jeg håper denne bloggen gir leseren noen gode råd.