tirsdag 15. februar 2011

Endorfiner og Dopamin - hva gjør det med sinnet vårt?

Hvordan kan egentlig fysisk aktivitet bedre psykisk helse? Mange mennesker opplever å få psykiske problemer i løpet av livet. Vanlige former for dette er: depresjon, angst og misbruk av narkotika. Noe av det viktigste med fysisk aktivitet er at det påvirker humøret vårt slik at vi den psykiske tilstanden blir bedret eller forsvinner.

Når vi trener påvirkes ”gladstoffene” i blodet. Gladstoffene er endorfiner og dopamin. Trening utløser veksthormoner som er lykkefremkallende. Disse veksthormone øker tilførsel av blod og oksygen til hjernen som igjen gjør at endorfinene produseres og vi blir lykkeligere.

ENDORFINER er biokjemiske signalstoffer som påvirker viljen vår til å sove, spise og drikke. Når en skader seg eller forelsker seg blir dette stoffet skilt ut i kroppen, men viktigst av alt, så blir dette stoffet skilt ut når vi trener. Endorfiner blir kalt ”kroppens eget morfin”. Dette sier litt om hvor sterk påvirkning dette stoffet har på kroppen fordi det er sterkere enn morfin. Endorfiner er med på å bedre sinnstemningen og gjør at vi har lyst å trene mer.

DOPAMIN produseres av et stoff i hjernen, phenyletthylamin. Dopamin hjelper på humøret vårt, siden det øker blodtrykket og blodsukkernivået vårt som gjør oss våkne og mer på vakt.

Kilder:

http://www.sykkelnytt.no/Trening+gj%F8r+deg+glad/cid/a10474_20956/

http://www.trim.no/forum/index.php?topic=45511.0

http://www.klikk.no/helse/dinkropp/trim/article333097.ece

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar